FAQS

Wat moet het eerst gebeuren? Een huis kopen of een huis verkopen?
Dat hangt van de specifieke financiële situatie af. Indien de financiële mogelijkheden ruim genoeg zijn, of door een overbruggingskrediet te overbruggen zijn, dat is het rustgevender en comfortabeler om eerst een huis te kopen en dan pas te verkopen. We maken uw specifieke analyse zodat u een gerust gemoed hebt. Soms kan het niet anders dan eerst te verkopen om te weten hoever je kan springen, maar dan moet er een oplossing gezocht worden voor een tijdelijke tussentijdse bewoning.
  Lees meer
Hoe lang duurt het vooraleer een huis verkocht wordt?
De gemiddelde termijn is tussen de 4 en de 5 maanden. Ons kantoor verkoopt echter 30 procent de eerste maand op basis van ons klantenbestand en onze zoekprofielen.
  Lees meer
Alle documenten: bodemattest, elektrische keuring, EPC: Wie zorgt er voor het dossier?
Wij vragen de stedenbouwkundige inlichtingen, de kadastrale legger, het bodemattest , het document voor overstromingsgevoeligheid en voorkooprechten voor u op bij de notarissen zodat de koper van in het begin rechtszekerheid heeft, en niet pas bij de akte.  Het EPC en de elektrische keuring vragen wij eveneens op. (Eventueel met kleine meerkost) Lees meer
Hoeveel kost het om mijn woning te verkopen?
Wij hebben 3 packages waaruit de verkoper kan kiezen. Indien u hier niet op wil ingaan, vragen we normaal 3 % ( excl. btw) Lees meer
Is een bod bindend?
Ja, een bod is bindend voor de koper, op voorwaarde dat je alle documenten die noodzakelijk zijn voor een verkoop, gekregen hebt, en op voorwaarde dat dit geformuleerd wordt op juridisch correcte manier. Lees meer
Wat is het verschil tussen compromis en een optie?
De bod bindt de koper voor de duurtijd en het bedrag dat de koper aangeeft. Het staat de verkoper vrij om op dit bod in te gaan of niet. Indien hij/zij er tijdig op ingaat, verbinden de partijen zich om binnen 10 dagen een compromis te ondertekenen. Een optie daarentegen bindt de verkoper voor een bepaalde termijn het pand uitsluitend aan deze koper te verkopen. Beter is te werken met een wederzijdse aan- en verkoopbelofte van beide partijen.
  Lees meer
Kan Home Sweet Home je helpen met een lening? Welke rente tarieven zijn het goedkoopste?
Home Sweet Home verschaft geen leningen. Wij hebben wel verschillende banken en kredietmakelaars waar we mee samenwerken en waar we u naar kunnen begeleiden. Indien gewenst, gaan we met u mee.
  Lees meer
Hoeveel registratierechten moet er betaald worden bij de aankoop van een huis? Komen er nog andere kosten bij?
Verkooprechten:
Bij de aankoop van een onroerend goed dat geen enige en eigen gezinswoning is, bedraagt het te betalen verkooprecht 10%. Mits een aantal voorwaarden.
Bij de aankoop een een enige en eigen gezinswoning kan van een vermiderd verkooprecht van 7 % genoten worden. Mits een aantal voorwaarden.
Bij aankoop van een voorlopig of definitief beschermd monument kan de koper, mits hij aan de voorwaarden voldoet, genieten van een tarief van 5 % of zelfs van 1% indien de koper het monument zal bestemmen tot de gezinswoning.
Bij de aankoop van een gezinswoning kan een extra verlaging van 1% genoten worden tot (6%) wanneer de verkrijger de woning ingrijpend energetisch zal renoveren binnen een termijn van 5 jaar na de aankoop.
Bij de aankoop van een woning met oog op afsluiten van een huurovereenkomst met een erkend sociaal verhuurkantoor voor minimum 9 jaar , binnen 3 jaar kan de koper genieten van een tarief van 7 %.

Rechtenvermindering:
Als de aankoopprijs van de enige en eigen gezinswoning 200.000 euro (220.000 euro voor de centrumsteden en de Vlaamse rand rond Brussel) niet overschrijdt, is er bijkomend een rechtenvermindering van 5.600 euro.( Indien de koper voldoet aan de voorwaarden van  verlaagd verkooprecht van 7 %)

Als de aankoopprijs van de enige en eigen gezinswoning die men energetisch gaat renoveren 200.000 euro niet overschrijdt, is er bijkomend een rechtenvermindering van 4.800 euro (indien de koper voldoet aan de voorwaarden van verlaagd verkooprecht van 6 %)

Meeneembaarheid: 
Het op een weder verkochte woning- hoofdverblijfplaats betaalde verkooprecht kan in mindering worden gebracht van het verkooprecht verschuldigd op een nieuw aangekochte woning. (Mits bepaalde voorwaarden)

Meeneembaarheid door verrekening:
In het geval de oude woning -hoofdverblijfplaats verkocht wordt VOOR de aankooop van de nieuwe woning-hoofdverblijfplaats.
(Mits bepaalde voorwaarden).

Meeneembaarheid door teruggave:
In het geval de oude woning-hoofdverblijfplaats verkocht wordt NA de aankoop van de nieuw woning-hoofdverblijfplaats.
(Mits bepaalde voorwaarden).

Voor kennisname van alle voorwaarden, gelieve contact op te nemen met ons kantoor. Lees meer
Kan ik met cash geld betalen?
Nee, sinds 1 januari 2014 is het absoluut verboden om onroerend goed met cash te betalen. Enkel met overschrijvingen . Voor de waarborg of het voorschot moet z het rekeningnummer vermeld staan in de compromis van waaruit het geld gestort wordt in het kader van de antiwitwaswetgeving. Lees meer
Niet gevonden wat u zocht? Contacteer ons en stel uw vraag.
Contacteer ons
U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven
Sluit menu Home Sweet Home