Opletten met cash betalingen vanaf 1 januari 2014!

 

In het kader van de anti-witwaswetgeving is het belangrijk dat een ondernemer weet of hij al dan niet een factuur in contanten mag innen. Bankbiljetten en muntstukken zijn een wettelijk betaalmiddel. Een ondernemer mag een klant dus in principe niet weigeren om in cash geld te betalen. Er bestaat echter een zeer belangrijke uitzondering op die regel, namelijk het verbod van bepaalde betalingen in contanten op grond van de anti-witwaswetgeving.

Nieuwe regels sinds 16 april 2012

Sinds 16 april 2012 is het wettelijk verboden om een cash betaling te ontvangen bij de verkoop van goederen (zowel roerende als onroerend goederen) of bij dienstverleningen (bijvoorbeeld een vrij beroeper, consultant of aannemer) indien de totale prijs meer bedraagt dan € 5.000.

Wat verandert er vanaf 1 januari 2014?

Vanaf 1 januari 2014 wordt de drempel van € 5.000 verlaagd naar € 3.000. Bij de verkoop van een onroerend goed mag er vanaf 1 januari 2014 zelfs helemaal niets meer cash betaald worden.

Let op, sinds 1 januari 2014 is er geen versoepeling meer voor vastgoedtransacties. Daar zijn alle cash betalingen, inclusief voorschotbetalingen, verboden.

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven
Sluit menu Home Sweet Home