Wat met het eerste bod? Als u een bod ontvangen hebt, is het belangrijk om eerst enkele vragen te stellen vooraleer u zich halsoverkop in de verkooponderhandelingen gooit. Is het een realistisch bod? Hebben de kandidaat-kopers hun financiële draagkracht bij de bank gecontroleerd? 

Bovenstaande reflecties kunnen u helpen bepalen of u akkoord gaat met het bod of u de verkoopprijs toch verder wenst te onderhandelen. 

Laat u indien nodig bijstaan door een objectieve derde partij of makelaar : bij een verkoopproces gelden zeer strikte regels voor het aanvaarden of verwerpen van een bod. Zo is een schriftelijk bod bindend, mits er voldaan werd aan bepaalde voorwaarden. 

Neem ook steeds de nodige clausules zoals opschortende voorwaarden op in het compromis en/of bod. Dit zodat een vertraging van de verkoop vermeden wordt indien de financiële draagkracht van de kandidaat-kopers onvoldoende zou blijken te zijn. 


Als een kandidaat-koper een concreet bod uitbrengt, is dat bindend. Laat de verkoper weten dat hij ingaat op het bod, dan is de overeenkomst een feit en is de bieder verplicht om het pand te kopen tegen de geboden prijs. Bied daarom nooit lichtzinnig op een huis en verbind ook altijd een termijn aan je bod – net zoals bij een optie. Zo blijf je niet te lang gebonden als de verkoper niet meteen de knoop doorhakt. Dat zou lastig kunnen zijn als je ondertussen op een andere woning botst die je interesseert.
En misschien nog dit: toezeggingen die niet op papier staan, kunnen moeilijk bewezen worden. Zorg daarom altijd voor een schriftelijk bod. Dat hoeft niet noodzakelijk met pen en papier, maar kan ook via e-mail of sms. Dat werd vorig jaar bevestigd door de Gentse rechtbank, naar aanleiding van een geschil dat ingespannen werd door een koppel dat geboden had op een huis en daarna via sms van de verkoper had vernomen dat de deal rond was. Ondanks de sms had de verkoper het huis later toch nog toegezegd aan een hogere bieder. De rechter gaf het eisende paar echter gelijk en verplichtte de verkoper om de oorspronkelijke kopers te laten voorgaan.

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven
Sluit menu Home Sweet Home