De aanschafkosten

Aktekosten, aanschafkosten

Bij de aankoop van je woning ontvang je een aankoopakte. Voor deze akte moet je de notaris een extra bedrag betalen: de aankoopkosten of aanschafkosten. De kosten hangen af van de prijs van de woning (of bouwgrond) en zijn verschillend voor een onderhandse aankoop en voor een openbare verkoop.

Let op: wanneer je een krediet afsluit, met je naast de aankoopkosten ook nog eens aktekosten voor de lening betalen. Daardoor ligt het uiteindelijke kostenplaatje nog iets hoger.


Bereken zelf

Bereken zelf de aanschafkosten

De kosten bij een onderhandse aankoop

De aankoopkosten bij een onderhandse aankoop zijn de volgende:

Registratierecht

In het Vlaams gewest betaal je normaal 10% registratierechten op de koopwoning of (bij een nieuwbouwproject) op de bouwgrond.

  • Koop je de woning om er je hoofdverblijfplaats van te maken, en ben je geen eigenaar van een andere woning, dan geniet je van een vrijstelling op de eerste schijf van € 15.000. Deze korting wordt het abattement genoemd.
  • Voor latere aankopen is er het systeem van de meeneembaarheid van de registratierechten.
  • Is het kadastraal inkomen (KI) van je woning lager dan € 745? Dan geniet je van het zogenaamde klein beschrijf en betaal je slechts 5% registratierechten op je aankoop. Heb je drie of vier kinderen ten laste, dan ligt die drempel op € 845

Ereloon notaris

Het ereloon wordt door de wet vastgelegd. Je betaalt een bepaald percentage van het aankoopbedrag, en dit volgens een aantal schijven. Voor de hogere schijven wordt een lager percentage gehanteerd.

De inlichtingen zoals meegedeeld op deze pagina zijn louter van algemene aard en kunnen geenszins als sluitende professionele juridische adviesverlening aangepast aan specifieke of concrete persoonlijke omstandigheden worden beschouwd.

U gebruikt een verouderde browser. Upgrade nu naar een moderne browser om ten volle gebruik te kunnen maken van alle functies van onze site:
Chrome |  FireFox |  Opera |  Safari |  Microsoft Edge
Terug naar boven
Sluit menu Home Sweet Home